”Alla behöver förstå hur den digitala världen fungerar”

Alla verksamheter och alla skolans ämnen har som uppdrag att ge eleverna digital kompetens ordinerades av dr. Linda Mannila under bokmässan. Hon poängterade att IT inte längre är ett ämne för några utan för alla. Alla behöver förstå hur den digitala världen fungerar för att kunna delta i vårt samtida och framtida samhälle. I presentationen betonades vikten av att vi kraftsamlar för att stärka lärares digitala kompetens inför hösten 2018 då de nya styrdokumenten träder i kraft.

På bokmässan gick jag på bokrelease, köpte hennes bok Att undervisa i programmering i skolan. Varför, vad och hur?, fick den signerad och tillägnade mig värdefull input, genom föreläsningen och efterföljande samtal, för att komma igång med programmering med mina elever under läsåret. Det blir säkert en lärorik upplevelse för mig och eleverna! Det bästa med bokmässan är att komma hem med nya idéer och energi som ska gynna elevernas lärande och utveckling. Ytterligare en vinst är att få dela med sig till kollegor och få igång ett samarbete.

Jag läser just nu boken och hoppas på ett boksamtal med kollegor lokalt och runt om i landet via min blogg. Det vore intressant och lärorikt att få dela och ta del av andras tankar kring vår gemensamma utmaning som minst sagt är spännande. Jag tror vi kan komma en bra bit på vägen genom att öppna upp för en schysst dela-kultur; Sharing is caring! Vad sägs om att tillsammans utforska varför vi alla ska arbeta med programmering som ett pedagogiskt verktyg i skolan och hur man som lärare kan undervisa detta i praktiken. I början av boken skriver Mannila om digitaliserinegns betydelse för allmänbildningen. För att vi ska kunna fungera som aktiva, ansvarstagande och medvetna medborgare även i den digitala världen, måste frågor kring algoritmer och programvara ingå som en del av dagens allmänbildning. På sidan 124 delges olika frågeställningar som kollegor kan resonera kring och som sedan kan ligga till grund för samtal med eleverna, exempelvis en fråga som Vilka vardagsprodukter skulle du vilja koppla till internet? Vad skulle du vilja att de kunde göra? eller Vilka program använder du mest? Hur skulle du vilja förbättra dem? Det finns också frågor rörande program som ännu inte finns samt vad som är bra och dåligt med AI. Vilken öppning för kreativt arbete där teknologi och individ samspelar! Det måste jag bara utforska tillsammans med eleverna framöver.

Jag hoppas du också vill delge dina läsupplevelser av boken Att undervisa i programmering i skolan. Varför vad och hur? Det här är viktigt, på riktigt!

 


 

Du gillar kanske också...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *